חריקת שיניים - למה התופעה מתרחשת ואיך מטפלים בה?
חריקת שיניים בלילה? מתי פעם אחרונה קמת עם כאבים?
חריקת השיניים מתרחשת בעיקר בלילה בזמן שאנו ישנים, לרוב אין אנו מודעים לה (לעיתים יעירו לנו שותפינו למיטה שאנו חורקים שיניים) ויתכן ורק רופא השיניים יעיר את תשומת ליבנו לתופעה.
במקרים מסוימים אנו עלולים לקום בבוקר עם כאבים באזור הלסתות, הרקות או הצוואר.
במקרים החמורים אנו רואים שחיקה של השיניים שיכולה להגיע לשחיקה עד קרוב לגובה החניכיים. שחיקת שיניים עלולה להגיע עד לעצב ובעקבותיה כאבים חזקים וצורך בטיפולי שורש.
במקרים מסוימים עקב שחיקת השיניים, נסדקות ונשברות שיניים מה שעלול להוביל לצורך בעקירתן.
ממה נגרמת חריקת שיניים בשינה?
תופעה זו של פעילות יתר של הלסתות, או של חריקת שיניים (ברוקסיזם), נגרמת בדרך כלל כתגובה למאמץ או לחץ ולעיתים רבות ללא סיבה הנראית לעין.
המח שלנו אינו נח לחלוטין בשינה והמתח שליווה אותנו במהלך היום יכול ל"עודד" חריקה והידוק הלסתות בעיקר בשינה הרדודה ובשנת החלומות (ה-REM).
"ברוקסיזם" ("חריקת שיניים" ביוונית) מוגדרת כפעילות בזמן ערות או בשינה של הידוק, חריקת שיניים ו/או נעילת לסתות. בזמן הערות, נגרמת התופעה בדרך כלל כתוצאה ממתח נפשי או מאמץ הקשור בריכוז (לדוגמא בעבודה).
בזמן השינה, פעילות יתר של הלסתות נגרמת אף היא במקרים רבים עקב מתח נפשי אך היא עלולה לנבוע גם מסגר לא תקין של השיניים יוצר "הפרעות" לתנועת השיניים החלקה ו"מעודד" את מוחנו לנסות ולשחוק אותה וגם מנטילת תרופות מסוימות או בעיות נוירולוגיות שונות כגון מחלת "טור,ט. אפשר להגדיר את הברוקסיזם כההפרעה תנועתית הקשורה בשינה.
"חריקת השיניים שכיחה יחסית, כ-8-10 אחוזים."
השכיחותה של תופעת שחיקת השיניים קטנה עם הגיל. כ-40 אחוז מבני השנתיים "חורקים" ושוחקים את שיניהם בשינה, וכך גם כ-20 אחוז מקרב הילדים עד גיל 12. בין הגילאים 15-45 השכיחות המקובלת היא 8-10 אחוז ואילו בקרב בני ה-65 ומעלה, יורדת שכיחות התופעה לכ-3 אחוז בלבד.
הטיפול המומלץ והפשוט ביותר לבעיה של שחיקת השיניים לאחר בדיקה ואבחון של רופא שיניים מומחה בתחום, הוא שמוש בהתקן המולבש על השיניים ומונע את השחיקה ובנוסף מעודד הרפייה של שרירי הלעיסה. התקן זה נקרא "סד לילה". זהו התקן עשוי מאקריל (סוג של פולימר), המולבש על השיניים של אחת הלסתות ומעניק הגנה בעת חיכוכן. מדובר במכשיר קטן ופשוט יחסית, שאינו כרוך בטיפול רפואי פולשני.
במקרים קיצוניים בהם סד הלילה לא עוזר, ניתן להרפות את שרירי הלעיסה בעזרת הזרקה של בוטוליניום אוקסיד לשרירי הלעיסה בעיקר לשריר ה"מסטר", הזרקה זו גורמת לשיתוק קל של השריר ומקטינה משמעותית את עוצמת השחיקה.
הטיפול בבוטוליניום אוקסיד אינו חד פעמי ויש לחזור עליו מעת לעת.
שאלות ותשובות - חריקת שיניים בילדים
חריקת שיניים היא תופעה שבה הילד חורק את שיניו, בדרך כלל בלילה, באופן לא מודע.
אצל ילדים , מפרקי הלסת עדיין לא סיימו את התפתחותם, ועלכן הם עדיין שטוחים, ותנועות של הלסת לצדדים בעת שינה או עקב מתח וחלומות מלחיצים מתבטאים בחריקות שיניים.
בדרך כלל אנו שומעים את הרעשים בזמן שהוא יושן, הרעשים יכולים להיות חזקים מאד. בנוסף יתכנו תלונות על כאבי שיניים , כאב באזור האוזן או בשרירי הלעיסה באזור הלחיים. כמו כן , רופא השיניים בעת הביקורת השגרתית יכול לאבחן זאת.
כן, חריקת שיניים היא תופעה נפוצה מאד אצל ילדים, במיוחד בגילאים 2-6.
בדרך כלל אין צורך בטיפול בתופעה, יש לבדוק אצל רופא שיניים אם החריקות הם בתחום הנורמה ואינן חריגות וגורמות לנזקים. במידה ויומלץ על טיפול אז יתכן טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, הפחתת מקורות מתח ולעיתים יומלץ על מגן לשיניים..
חריקת שיניים עלולה לשחוק של האמייל, לגרום לבעיות במפרק הלסת , לגרום לכאבי שיניים או לכאבי ראש .
ניתן להשתמש במגני שיניים, ללמד טכניקות הרפיה ולהתייעץ עם רופא שיניים.
מגני שיניים הם מכשירים מסיליקון או פלסטיק שמותאמים אישית לשיניים של הילד ומונעים את הנזק שנגרם מחריקת שיניים.
כן, חריקת שיניים בלילה (ברוקסיזם לילי) היא לא מודעת, בעוד שחריקת שיניים ביום יכולה להיות מודעת וכתוצאה מהרגלים רעים או מתח.
כן, חריקת שיניים יכולה להיות קשורה לבעיות שינה כמו דום נשימה בשינה או הפרעות שינה אחרות.
חריקת שיניים יכולה להיות סימן למתח או חרדה בילדים, ולעיתים קרובות מופיעה בזמנים של לחץ נפשי גבוה.
אצל רבים מהילדים, חריקת השיניים נעלמת עם הזמן, אך חשוב לבדוק, לאבחן, לעקוב ולטפל אם התופעה נמשכת.
רופא שיניים יכול לבדוק את מצב השיניים והלסת, לראות אם החריקה סבירה ובגדר הנורמה ולהציע פתרונות כמו מגני שיניים, טיפול בלחץ נפשי והפנייה למומחים אחרים אם יש צורך.
בדרך כלל הטיפול אינו תרופתי, אך במקרים של מתח נפשי קשה, רופא יכול להמליץ על טיפול מתאים.
מניעה יכולה לכלול הרגעת הילד לפני השינה, יצירת שגרת שינה מרגיעה, וטיפול בגורמי הלחץ והחרדה.
כן, במקרים בהם היה נדרש טיפול עקב חריקת שיניים מוגזמת וחריגה, שלא טופלה, היא יכולה להחמיר ולגרום לנזק חמור יותר לשיניים וללסת.
כדאי להתייעץ עם רופא שיניים כדי לבצע בדיקה ולהחליט אם יש צורך בטיפול מתאים.
כן, אם החריקה נובעת ממתח או חרדה, טיפול פסיכולוגי יכול לעזור להפחית את החריקה.
כן, במקרים מסוימים, בעיות במבנה הלסת או השיניים יכולות לגרום לחריקת שיניים.
ישנם מחקרים שמראים כי תזונה עשירה בסוכר וקפאין יכולה להחמיר את התופעה, ולכן , עם קשר ובלי קשר, חשוב להקפיד על תזונה בריאה ומאוזנת.